Klot, leem en carnavalskeien
Peellands bodem heeft in de loop der tijden het Peelvolkje veel gegeven: van brandstof en landbouwgrond tot fossielen en archeologische schatten uit oude culturen, zoals de gouden Romeinse helm. Velen hebben met hard werken hun brood verdiend in de veenderijen, de turfstrooiselindustrie en de landbouw. In de hoogtijdagen van de veenbedrijven was er nog geen sprake van een uitbundig en meerdaags feest als carnaval, dat het werk even doet vergeten. De carnavalsverenigingen in de Peel zijn pas ontstaan in de tweede helft van de 20ste eeuw. Enkele van die carnavalsclubs zijn door hun naam en symboliek wel verbonden met de Peelgrond.
Stemvee … of de prijs voor democratie?
Maart 2006 stond in het teken van verkiezingen. Op 7 maart mocht elke kiesgerechtigde inwoner van Deurne, Asten en Someren laten weten wie hij of zij graag de komende vier jaren in de gemeenteraad ziet. De afgelopen weken is er – op de politiek eigen wijze, openbaar en binnenskamers - gewerkt aan de samenstelling van de colleges van B&W. Winnaars worden niet altijd beloond met een plaats in het college. Ook dat is eigen aan onze democratie. De basis voor die democratie is een gevolg van de Franse revolutie, eind 18de eeuw. Ook onze voorouders in Deurne, Asten, Someren, Lierop en Vlierden werden hier direct mee geconfronteerd.
Kerstmis in Deurne 1955
Kerst vieren is uitgegroeid tot een gezelligheidsfestijn met buitenshuis kerstbrunches en –diners, kerstmarkten, kerst-wintercircus, X-mas festivals en noem maar op. Hoe was dat een halve eeuw geleden in Deurne buiten de traditionele kerstkerkdiensten?
Het Van Gogh Monument te Nuenen.
Op zaterdag 30 juli 1932 werd te Nuenen een monument onthuld ter gelegenheid van de veertigste sterfdag van Vincent van Gogh.
De brandtoren van Deurne.
De houten brandtoren, hier op een foto uit de collectie van Nellie van Wetten, stond achter de brandweerkazerne aan de Martinetstraat.
Iedereen is Elckerlyc
Op 16 oktober 2008 was het vijftig jaar geleden dat de kapel van het Sint Lambertusziekenhuis in Helmond door de hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch, monseigneur Bekkers werd ingewijd. Ondanks sloop, herbouw en verbouw van het ziekenhuis, dat nu de naam Elkerliek Ziekenhuis draagt, is de kapel nog steeds overeind gebleven.
Mooie dagen voor het stille volk van de hei
Heel Brouwhuis stond eind mei 1930 in het teken van feestelijkheden die op kerkelijk gebied plaatsvonden. Tegen de avond van vrijdag 30 mei begon het druk te worden op de Deurneseweg. De fanfare “Musis Sacrum” uit Bakel, de schut en de rijvereniging stonden ongeduldig te wachten.
Middelares aller Genaden
In 1926 werd een actiecomité opgericht om een kerk in Brouwhuis te realiseren. De kern van Brouwhuis behoorde tot het gebied van de gemeente Bakel en Milheeze en kerkelijk viel men onder de parochie Bakel. Dat betekende dat men voor de sacramenten naar Bakel moest. Dopen, trouwen en begraven moesten daar geschieden.
ZOEKEN...