Bevrijdingsfeest.

Tien jaar bevrijding in 1954

Op 25 september 1954 was het tien jaar geleden dat Helmond werd bevrijd. Dit werd in de stad uitbundig gevierd.Er was een plechtige bijeenkomst in de raadzaal waar het portret werd onthuld van koningin Juliana, gemaakt door de schilder Theo van Delft.

Ook stemmig was de fakkeltocht, waarin het bevrijdingsvuur dezelfde route aflegde als de bevrijders tien jaar eerder. Deze fakkeloptocht was niet alleen een Helmondse aangelegenheid, maar werd georganiseerd met Mierlo, Someren, Asten en Deurne. De tocht werd aangevoerd door de Helmondse Vespa-club, waarbij op de duozit van iedere scooter een vlaggendraagster zat.

Voor het overige was het vooral feest, ondanks het gure en regenachtige weer. Men hield een oriëntatierit voor automobilisten en fietsers en ’s avonds was er een uitgebreid vuurwerk in het Peapark. Er was die dag al zoveel water gevallen dat de toeschouwers tot hun enkels in de modder stonden. Tijdens het vuurwerk bleef het zowaar droog, maar de laatste knal had nog niet geklonken of er barstte een geweldige hoosbui met onweer los. Volgens de Helmondse Courant moeten er die nacht boven heel wat aangemaakte kachels duizenden kledingstukken te drogen hebben gehangen.


 

 

Natuurlijk werden bij de feestelijkheden ook de kinderen niet vergeten. Voor de allerkleinsten was er op de Markt een autopedwedstrijd. Daarvan is de nevenstaande foto.Veel van de toen 4-, 5- en 6-jarigen zullen zich op deze foto herkennen. Wilt U ook nog weten wie er wonnen? Bij de 4-jarigen was dat Peter Gruijters, bij de 5-jarigen Jan van Ham en bij de 6-jarigen Robbie Neervens. Welke groep geportretteerd is op de foto is onbekend. Wel is bekend, dat de starter Pierre Claassen is.

Behalve de autoped werden op de Markt ook nog driewielers en fietsen in wedstrijdvorm bereden. Aan de Tolpoststraat waren de meer traditionele Oudhollandse spelen als zaklopen, hardlopen met hindernissen, hordelopen en een bokswedstrijd voor jongens. De belangstelling was daar zo groot, dat de wedstrijden er door gehinderd werden. Maar het te opdringerige publiek gaf tenslotte gehoor aan de oproep om achter de draad te gaan staan, omdat de wedstrijden anders zouden worden gestaakt.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het wijkgebouw wordt ingezegend.
Het interieur van de protestantse kerk van Helenaveen in 1875.
De aansluiting van Helenaveen op het elektriciteitsnet.
images/hourglass.png

ZOEKEN...