Pater Willem van den Nieuwenhof bij zijn vertrek van het Helmondse station naar de missieop 6 april 1921.

Missionaris Van den Nieuwenhof

Misschien zal een enkele onder U bij het lezen van deze kop zeggen: welke missionaris Van den Nieuwenhof? Er waren er meer! Inderdaad is het zo dat in het verleden bepaalde families meerdere kloosterlingen en priesters voortbrachten. Een voorbeeld daarvan is de familie Noijen-Sanders, die vier zonen en twee dochters in het klooster zag treden. Ook de familie Van den Nieuwenhof bracht meerdere missionarissen voort, maar dan verdeeld over twee generaties.

Dit stukje gaat over de Helmondse pater Willem van den Nieuwenhof. Hierbij gaat een prachtige foto uit de collectie van Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, gemaakt op 6 april 1921 bij zijn vertrek op het Helmondse station naar de missie. Veel Helmonders waren er bij. Bijzonder is wel dat naast de pater, die rechts van de menigte voor de trein staat, zijn vader aanwezig is. Vermoedelijk was dit een afscheid voor altijd tussen die twee. Op 2 januari 1922 overleed zijn vader op de leeftijd van 74 jaar. Het gezin Van den Nieuwenhof was van oorsprong geen echte Helmondse familie. in 1912 kwam het gezin vanuit Gemert naar Helmond en begon een boerenbedrijf aan het Straakven. Pater Willem heeft dan ook niet echt in Helmond gewoond. Hij werd op 29 augustus 1883 in Gemert geboren en ging daar naar de Latijnse School. In 1901 vertrok hij naar Baltimore, waar hij in 1907 priester gewijd werd. Hij verbleef daarna op zijn missiepost in Wilmington in de staat Deleware. Daar overleed hij op veertigjarige leeftijd in 1924. Regelmatig ging hij een tijdje naar huis vanwege zijn zwakke gezondheid en verbleef dan in Helmond bij zijn familie. Hij werd dan ook gezien als een echte Helmondse missionaris, wat ook blijkt uit het verslag dat de krant maakte van zijn vertrek in 1921. Uit dat verslag weten we ook wie de fotograaf is van de foto: het blijkt Herman Waijers te zijn.

Pater Willem van den Nieuwenhof had meerdere broers en zussen. Een van die broers Josephus, getrouwd met Godefrida Duijmelings, had drie zoons die ook voor het beroep van missionaris kozen. Dat was uiteraard vele jaren later. In 1956 werd van deze drie een foto gemaakt voor dat zij wegtrokken. Jan, geboren in 1917, werd in 1948 priester gewijd en vertrok in 1949 naar Wamba in Belgisch Congo. Leo, geboren in 1922, was tot 1956 werkzaam in het Amazonegebied, maar vertrok na een vakantie in 1956 naar Frans Kameroen. De jongste van de drie was Sjef uit 1926, die in 1956 voor de eerste keer naar de missie ging en ook als standplaats de Belgische Congo had.

De broers zijn later alledrie weer dichter bij huis gekomen. Sjef werd priester in de Willibrorduskerk in Deurne en Jan en Leo werden pastoor in Duitsland.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Deurne
De EHBO-wedstrijd in 1961 te Deurne.
Johan Jacobs als hoofd van de tekenkamer. Hij staat achter de tekenaars.
Met het spoor en de tram
images/hourglass.png

ZOEKEN...