St. Catharinagilde
Aanverwante artikelen
In 2001 vierde het Helmondse St. Catharinagilde zijn 600-jarig bestaan. Het schutsgilde had in de Middeleeuwen een verdedigende taak. Nu rest nog het prachtige gildezilver van de vroegere schutterskoningen.
Honderd jaar geleden vierde het gilde groots zijn 500-jarig bestaan. Op 30 juni 1901 was er een groot internationaal concours voor gilden en schutterijen. Om elf uur ’s morgens kwamen de gezelschappen bij elkaar in café Belle Vue in de Molenstraat. Een uur later trok een jubileumstoet door de Helmondse straten. Op de foto ziet U de drukte bij die optocht aan het begin van de Molenstraat. Er is nog geen sprake van Noord- en Zuid-Koninginnewal. De Ameide is nog niet overkluisd. U ziet dan ook de mensen links op de voorgrond op een brug staan. Dat is de brug die de Molenstraat en de Ameidestraat met elkaar verbond.
Wat kregen die toeschouwers te zien in die optocht? De stoet werd geopend en gesloten door marechaussee te paard. Een paard is nog te onderscheiden op de foto. Daarachter liepen gezelschappen als scherpschuttersvereniging Piet Hein, gilden uit Liessel, Voerendaal, Deurne, Someren en allerlei andere plaatsen uit de omgeving. Ook het Helmondse handboogschuttersgezelschap ‘Doel onder de boompjes’ liet zich niet onbetuigd. Het Catharinagilde zelf was de 36e deelnemer aan de stoet. Als feestvierder toonde het zich aan het publiek op een wagen. Ook muziekgezelschappen vrolijkten de stoet op. De Harmonie Phileutonia en het Helmondsch Fanfarecorps liepen mee, maar ook de Liederentafel ‘Werkmanskring’.
Vanaf vier uur ’s middags waren er wedstrijden in schieten, vendelzwaaien en tromslaan. Tijdens de wedstrijden was er voortdurend muziek van de verschillende muziekgezelschappen.
bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.