Middelares aller Genaden

Middelares aller Genaden

In 1926 werd een actiecomité opgericht om een kerk in Brouwhuis te realiseren. De kern van Brouwhuis behoorde tot het gebied van de gemeente Bakel en Milheeze en kerkelijk viel men onder de parochie Bakel. Dat betekende dat men voor de sacramenten naar Bakel moest. Dopen, trouwen en begraven moesten daar geschieden.

De afstand tot de Bakelse Willibrorduskerk was hemelsbreed toch gauw 6 kilometer. De vier kerken van Helmond waren allemaal dichterbij gelegen. De kortste route naar Bakel was over de Rijpelberg, toen nog een gehucht van enkele boerderijen, dan kon men via de Bakelsche Brug en Bentem de kerk bereiken. Deken Rath van Helmond vond de Brouwhuisse gemeenschap echter te klein om een zelfstandige parochie te stichten. De suggestie om de buurtschappen Beersdonk en de Rakt die onder de gemeente Vlierden hoorden binnen de parochiegrenzen te laten vallen werd niet door hem opgevolgd. Nadat men contact had opgenomen met de bisschop van den Bosch, Monseigneur Diepen, groeide de gedachten dat een hulpkerk van de parochie Bakel wel tot de mogelijkheden behoorde. Het bouwen van het Missiehuis Christus Koning op de Berkendonk bood de mogelijkheid om een rectorale hulpkerk te bouwen. Brouwhuis werd dus geen zelfstandige parochie, de bediening zou gebeuren door de Paters van het Heilig Hart van Jezus (SCJ). Kerkelijke huwelijkssluitingen zouden blijven plaatsvinden in de kerk van Bakel.

Door schenkingen was er al gauw een stichtingskapitaal bijeengebracht van 10.000 gulden. Landbouwer Chr. Meulendijks schonk een halve hectare grond gelegen naast de in 1926 gebouwde school. De bewoners van Brouwhuis zegden een jaarlijkse bijdrage toe. De gemeente Bakel en Milheeze samen met de gemeente Deurne verdubbelden het bijeengebrachte kapitaal van zo’n twintigduizend gulden. De gemeente Vlierden was in 1926 samengevoegd met Deurne, zodat een deel van Brouwhuis voortaan onder die gemeente viel. De Deurnese gemeenteraad besloot 4000 gulden subsidie te geven, gespreid over tien jaar. Er gingen in de raad stemmen om op als voorwaarde bij die subsidie te stellen dat voor de bouw van de kerk stenen van de Deurnese steenfabrieken moesten worden betrokken. Dat werd uiteindelijk afgezwakt tot de vraag aan de rector om met deze wensen rekening te houden. De eerste rector was pater Hermanus Johannes Heuvels, die benoemd werd in 1928; hij bleef tot 1937 in Brouwhuis. In de zomer van 1928 kon de bouw beginnen, naar een ontwerp van architect Kooken uit Eindhoven. Bij de aanbesteding bleek aannemer W. Wijnen uit Helmond de laagste inschrijver te zijn voor een bedrag van 43.253,87 gulden. Voor de strenge winter is de kerk onder dak. Op 19 maart 1929 vond de plechtige inzegening plaatsvinden door deken Rath. De kerk werd toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Middelares van aller Genaden. Beersdonk en Rakt werden uiteindelijk in 1933 alsnog bij de parochie gevoegd.

Het verlangen naar een zelfstandige parochie bleef en werd uiteindelijk ook ondersteund door de bisschop. Met ingang van 22 mei 1960 werd het rectoraat opgeheven en onstond de nieuwe parochie onder de naam “Onze Lieve Vrouw Middelares aller Genaden”. Rector Geboers werd daarmee de eerste “pastoor van” Brouwhuis. Daarmee kwam er ook een eind aan de geestelijke band met het missiehuis Christus Koning. Die bestond nog wel toen de foto werd gemaakt; oud studenten van het Juvenaat van het H. Hart brachten een bezoek aan het missiehuis ''Christus Koning'' en de kerk in Brouwhuis.

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De watermolen van Stipdonk.
De Baarschot te Deurne.
De Ameidestraat, gezien vanaf de Zuid Koninginnewal
De Peelreuzen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...