Klooster Stiphout
De onderstaandefoto hing aan de muur tijdens een receptie bij gelegenheid van het afscheid van een medewerkster van de afdeling personeelszaken bij de gemeente Helmond. Dit had uiteraard een reden. In dit witte gebouw begon zij haar loopbaan.
Tien jaar bevrijding in 1954
Op 25 september 1954 was het tien jaar geleden dat Helmond werd bevrijd. Dit werd in de stad uitbundig gevierd.Er was een plechtige bijeenkomst in de raadzaal waar het portret werd onthuld van koningin Juliana, gemaakt door de schilder Theo van Delft.
Missionaris Van den Nieuwenhof
Misschien zal een enkele onder U bij het lezen van deze kop zeggen: welke missionaris Van den Nieuwenhof? Er waren er meer! Inderdaad is het zo dat in het verleden bepaalde families meerdere kloosterlingen en priesters voortbrachten. Een voorbeeld daarvan is de familie Noijen-Sanders, die vier zonen en twee dochters in het klooster zag treden. Ook de familie Van den Nieuwenhof bracht meerdere missionarissen voort, maar dan verdeeld over twee generaties.
Paterslaan (1)
Eén van de verdwenen straatbeelden van Helmond is de Paterslaan. De straat bestaat weliswaar nog, maar loopt nu heel anders dan vroeger. De oude Paterslaan heeft moeten wijken voor de Kasteeltraverse. De oude Paterslaan vormde een rechte verbinding tussen de Molenstraat en de Smalstraat. Gezien vanaf de Molenstraat liep de laan door tussen de Rijks-HBS en het Capucijnenklooster. Nu is daar het schoolplein van de Gemeenschap van Scholen Jan van Brabant.
Weg op den Heuvel 31
Het pand Weg op den Heuvel 31 in Helmond heeft een statige uitstraling. Heel lang werd het bewoond door verschillende leden van de familie Wilbers die er een schildersbedrijf hadden. Bij het inzoomen op de foto valt dat nog te lezen op het bord dat boven het huisnummer bevestigd is.
Stoomtrein
Annexatie
Op 1 januari 1968 werd het Helmondse grondgebied fors uitgebreid door annexatie van grond van de gemeenten Aarle-Rixtel, Bakel, Deurne, Mierlo, Someren en Stiphout. Het argument voor die annexatie was dat de stad dusdanig gegroeid was dat uitbreiding op het eigen grondgebied niet meer mogelijk was. De wens tot annexatie was niet iets dat in de jaren zestig van de twintigste eeuw zo maar opkwam.
Sociale woningbouw in Helmond 2
Onderstaande foto uit de jaren twintig van de twintigste eeuw laat de vrijwel nieuwe bebouwing van de Pastoor Van Leeuwenstraat zien. De straat heet dan nog Tolpoststraat, genoemd naar een oude tol die gebruikers van de wegen uit de richting Bakel en Deurne naar de stad moesten betalen. Een naam met geschiedenis die in de Gemeenteraadsvergadering van 25 januari 1956 wordt vervangen door Pastoor van Leeuwenstraat.
ZOEKEN...