Het Nationaal Park De Groote Peel
Deurne - Toen zo’n tienduizend jaar geleden de laatste ijstijd ten einde liep, werd het klimaat warmer en vochtiger.
Klokken
Aarle-Rixtel
Grondstoffen
Energie
De gouden helm uit de Peel
De Romeinse helm die op 17 juni 1910 door turfsteker Gebbel Smolenaars in de Peel bij Helenaveen is gevonden, spreekt bijna een eeuw later nog steeds tot de verbeelding. Leo Kluijtmans, de ‘ziener van de Peel’, is zijn leven lang met de Romein en zijn helm bezig geweest. Wetenschappers hebben zich de voorbije 15 jaar vanuit diverse oogpunten verdiept in het vondstmateriaal. De vergulde helm duikt in allerlei namen in Deurne op en Helenaveen kent zelfs een tinnen miniatuurhelm als souvenir voor toeristen die steeds meer in de Peel neerstrijken. Tingieter Jos Crommentuijn giet in zijn ‘Atelier Peelwerk’ nu de Peelschat in zuiver tin naar een ontwerp van Helenaveenkenner André Vervuurt.
De Peel brandt
Voor het winnen van de turf werd het Peelmoeras flink ontwaterd. De gestoken turven, bestemd als brandstof voor huizen en fabrieken, werden eerst te drogen gezet. Het ligt voor de hand dat de Peel in de zomer een brandgevaarlijk gebied was. Menige Peelbrand heeft gewoed, die na blussing bovengronds ondergronds nog maanden doorsmeulde.
Eindhoven helpt Deurne met Ruiten Troef
De wintertijd is weer aangebroken. Met isolatie en dubbel glas kunnen we onze woning behaaglijk warm houden in het koudeseizoen. Tot lang na de Tweede Wereldoorlog was dat in Deurne wel anders. Geen muurisolatie en veel huizen waarvan alle ruiten door het oorlogsgeweld kapot waren zorgden voor buitentemperaturen binnen. Een Haarlemse pater was nog voor de winter van 1946/47 inviel voor de meeste Deurnenaren de redder in nood.
Beau monde
Deurne – De nevenstaande foto dateert uit 1905.
Tiny Reniers, boogschutter
Tiny Reniers, geboren op 5 augustus 1947 te Eindhoven, maar woonachtig in Liessel (Asten), kwam driemaal uit tijdens de Olympische Spelen op het onderdeel boogschieten.
ZOEKEN...