Zijn zwaard, scheermes, schaar en een aardewerken kruik had hij in het graf meegekregen.

Een Romeinse krijger vindt zijn graf in Someren

De Peelhelm is, hoe bijzonder ook als archeologisch topstuk, niet het enige overblijfsel van de Romeinen in onze streek.

Begin jaren 1990 heeft de archeologische werkgroep van heemkundekring De Vonder Asten-Someren samen met de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband aan de Steemertseweg in Lierop een nederzettinkje opgegraven met Romeinse voorwerpen, zoals terra sigillata en een mantelspeld. Archeologen vonden eerder dit jaar in het centrum van Asten aan de Prins Bernhardstraat fragmenten van een tubulus, een verwarmingssysteem van de  Romeinen. Tot dan toe waren die nooit bij opgravingen op het platteland naar boven gekomen. In Nederland zijn ze enkel bekend uit de Romeinse steden Nijmegen en Voorburg. Tussen Lierop en Asten rustte eeuwenlang op een perceel de naam Tempel.  Met name in Duitsland zijn bij opgravingen op gronden met deze naam veelal resten van Romeinse gebouwen aangetroffen. Bij de grote opgravingen enkele jaren geleden op de Grote Bottel in Deurne zijn veel sporen uit de Romeinse tijd aangetroffen en zo ook tijdens de grote opgravingscampagnes de afgelopen decennia in Someren-Waterdael.

Zoals de Peelhelmtentoonstelling in Asten en de inleiders van de lezingenreeks laten blijken, is het een vraag of de eigenaar van de helm in de Peel verdronken is. De ene groep beweert stellig van wel en de andere groep beweert van niet. Ieder hanteert daarbij een andere invalshoek en van elkaar verschillende argumenten. Zeker is dat één Romeinse krijger wel zijn graf in het Peellandse heeft gevonden, in Someren. Drie eeuwen eerder dan de Peelhelm is  deze ‘Somerenaar’ begraven. Toen het graf in 1991 tijdens de opgravingen in Waterdael ontdekt werd, was het silhouet van de man in de zandbodem ‘duidelijk’ te zien. Dat het om een begraving gaat, tonen de aangetroffen bijgiften aan. Zijn zwaard, scheermes, schaar en een aardewerken kruik had hij in het graf meegekregen evenals een voorraadje aan eten. Omstreeks het jaar 20 na Christus is de Romeinse soldaat bijgezet in een grote begraafplaats uit de IJzertijd van een vijf eeuwen eerder. De archeologen nemen aan dat de man als militair diende bij de Germaanse hulptroepen van het Romeinse leger. Toen zijn diensttijd er op zat is hij teruggekeerd naar zijn geboortestreek waar hij dus ook begraven is.

Niet alleen de plek van de begraving – in een veel ouder grafmonument – is opmerkelijk, het graf zelf is voor de Peelstreek een unicum. De bijgiften zijn enkel nog in 2001 in Someren te zien geweest, tijdens de tentoonstelling “Someren 12.000 jaar bewoningsgeschiedenis , 700 jaar zelfbestuur”.   

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Dankwoord Baron Speyart v Woerden in stadhuis Breda t.g.v. jubileum Stedelijk Museum Breda, 1967 (Breda Beeldcollectie, B. Speekenbrink)
Het gemeentehuis van Asten.
Thijs de smid komt op bezoek in de nederzetting
Leo heeft vaak de Romeinenplek in de Peel bezocht.
images/hourglass.png

ZOEKEN...