Scouting Helmond 75 jaar
Aanverwante artikelen
In 2005 vierde de Helmondse scouting haar 75-jarig bestaan. De geschiedenis van de Helmondse scouting, en vooral van de deelname aan verschillende jamborees, is in 1995 door H. Löring en R. van den Elsen beschreven in Helmond ter Jamboree! In dagboeken van deken Rath in het archief van de parochie St. Lambertus zitten verschillende foto’s van de jamboree op Vogelenzang bij Haarlem in 1937. De verkennerij was in Helmond vooral een katholieke aangelegenheid waarbij de geestelijkheid nauw betrokken was. Daarom zijn foto’s van de scouting te vinden in het archief van deken Rath.
In 1907 richt Robert Baden Powell de scouting op. Dit doet hij, omdat een boek dat hij eerder geschreven heeft over het overleven onder primitieve omstandigheden door legerverkenners, tot een ware rage onder Engelse jongens heeft geleid. In 1910 wordt in Nederland de eerste verkennersgroep opgericht. In 1929 ontdekt deken Rath de verkennerij. Een jaar later geven de Nederlandse bisschoppen toestemming om ook katholieke verkennersgroepen te beginnen en nog in datzelfde jaar, op 15 oktober 1930, houdt de Canisiusgroep uit de Lambertusparochie haar eerste bijeenkomst.
In 1920 wordt de eerste jamboree gehouden in Londen. Dit woord is afgeleid van het Indiaanse woord voor ontmoeting. Op een jamboree ontmoeten scouts uit verschillende landen elkaar. Het idee erachter is dat, omdat jongeren uit de hele wereld elkaar ontmoeten en vriendschap sluiten, de wereldvrede bevorderd wordt. In 1937 wordt voor de eerste keer de jamboree in Nederland gehouden. Vanuit Helmond en omgeving vertrekken op 28 juni ongeveer vijftig deelnemers naar Vogelenzang. De deelnemers komen uit de zeven groepen die Helmond, Deurne en Aarle-Rixtel inmiddels kennen. Om zoveel mogelijk verkenners uit het district Helmond mee te laten doen, wordt de eerste groep deelnemers halverwege de jamboree afgelost door een tweede groep. Bij aankomst in het kamp zijn de centrale voorzieningen gereed, maar de scouts moeten hun eigen terrein zelf inrichten. Op de foto is te zien dat als toegangspoort tot het Helmondse kamp een berkenhouten stellage is gebouwd met daarin het woord “Helmond”.
De jamboree wordt op 9 augustus officieel afgesloten en de volgende dag keren de deelnemers uit Helmond en omgeving naar huis terug.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.