Piet de Brouwer, de eerste Eindhovense Olympiër behaalt goud!
Aanverwante artikelen
Piet de Brouwer uit Gestel behaalde tijdens de Spelen van 1920 in Antwerpen een gouden medaille met het Nederlands team op het onderdeel handboogschieten.
Piet de Brouwer is de eerste Eindhovense sporter die aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. Hij schoot 378 punten tijdens de teamwedstrijd "schieten op blazoen 28 meter" .
Het onderdeel "schieten op blazoen" was het schieten op een normale schijf waarmee 1-2-3-5-7-9 punten konden worden behaald.
Bij het blazoenschieten werd zowel per ploeg als individueel gekampt, en dat op drie afstanden, te weten 28, 33 en 50 meter. Gedurende twee opeenvolgende dagen werden er, na twee proefschoten, telkens dertig pijlen afgeschoten.
Het gouden team bestond naast Piet de Brouwer uit:
Driekske van Bussel uit Helmond (364 punten)
Jo van Gastel uit Tilburg (414 punten)
Tiest van Gestel uit Goirle (332 punten)
Janus van Merrienboer uit Oud en Nieuw Gastel (388 punten)
Joep Packbiers uit Maastricht (374 punten)
Janus Theeuwes uit Gilze en Rijen (443 punten en de beste schutter)
Theo Willems, geb. in Uden, woonachtig in Veghel (394 punten)
De Nederlanders speelden hun wedstrijden gewoon in hemdsmouwen en e eem. . ./.. De Belgen tekenden destijds nog protest aan tegen de kleding van het Nederlands team en eisten dat het officiële tenue werd gedragen. Na 1920 is het handboogschieten van het Olympisch programma afgevoerd. Pas sinds 1972 staat onderdeel weer op het programma.
Piet de Brouwer is op 5 oktober 1880 te Gestel geboren met als doopnamen Petrus Godefridus. Exact op zijn geboortedatum is hij in 1953 overleden te Eindhoven. Piet de Brouwer was actief als boogschutter bij Prins Hendrik Doele en was daar zelfs koningschutter. Pas veel later is Prins Hendrik Doele gefuseerd met Recht door Zee. Deze laatste club is overigens een van de oudste nog bestaande sportverenigingen in Eindhoven.
Naast zijn sportieve activiteiten was Piet actief als slager in het werkgebied Gestel. Omdat hij veel varkens slachtte, luidde zijn bijnaam "Piet de Kuus". Later runde hij café 'het Witte Paard', gelegen op de hoek van de Blaarthemse weg en de Provinciale weg richting Meerveldhoven. Hij is tweemaal getrouwd geweest, maar had zelf geen kinderen.
Zijn tweede vrouw, weduwe Deeben, had vijf jonge meisjes waar Piet als een vader voor was. En hun kinderen hebben Piet als opa leren kennen. Dat Piet Olympiaganger is geweest en zelfs een gouden medaille heeft gewonnen, was in die tijd niet algemeen bekend. Hij heeft er waarschijnlijk ook niet mee te koop gelopen.
bron:
Sjaak Eijsbouts, Vlierden